Ugrás a tartalomra
x

Meglepődött kutatók: a meleg férfiak jobban tűrik a stresszt

A coming out közegészségügyi kérdés.

A szexuális identitásukat nyíltan vállaló leszbikusoknál, melegeknél és biszexuálisoknál (lmb-knél) alacsonyabb a stresszhormon szintje, és ők kevesebb szorongásos, depressziós és kiégési tünetet mutatnak, mint „rejtőzködő” társaik – állítja laborvizsgálatokra hivatkozva egy kanadai kutatócsoport.

A Montreali Egyetem és a helyi Lafontaine Kórház stresszkutató intézetének munkatársaiból álló csapat 87 vizsgálati személy pszichológiai felmérése, illetve vér-, nyál- és vizeletmintái alapján jutott erre a következtetésre.

De ami meglepőbb: a kutatók várakozásaival ellentétben a meleg és biszexuális férfiak kevesebb depressziós és stressztünetet mutattak, mint a heteroszexuálisok.

 a FACEBOOK oldalunkat!

A szexuális stigma okozta stressz miatt az lmb-k hatékonyabb megküzdési stratégiák kialakítására kényszerültek – kínálnak magyarázatot a jelenségre a kutatók.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a coming out valószínűleg csak a nyílt társadalmakban hoz magával kedvező egészségügyi hatásokat, mert ahol a társadalompolitika nem toleráns, ott az előbújás hatásai épp ellenkezőek lehetnek.