Ugrás a tartalomra
x

Felmentették a svéd rappereket, akik melegbárt állítottak fel Putyin telkén

A mókás kedvű fiúk megidézték Putyin telkén a Rendőrakadémiából ismert Kék Osztriga bárt.

Felmentette csütörtökön a délnyugat-finnországi Aland-szigetek bírósága a Far&Son nevű svéd rapduót, amelynek tagjai egy melegbárt jelképező viskót állítottak fel 2015-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök ottani telkén, tiltakozásul a homofób orosz törvények ellen – jelentette a helyi sajtó.

A bíróság elutasította a Frej Larssonnal és Simon Gardenforsszal szembeni orosz vádakat, amelyek szerint "jogellenesen építkeztek" az orosz elnök nyaralójának területén – számolt be a Nya Aland helyi napilap.

Frej és Simon 2015-ben egy olyan faházat állított fel az orosz államfő telkén, amellyel a Rendőrakadémia című amerikai vígjátékból ismert Kék Osztriga nevű melegbárt akarták megidézni. Ezután felvételeket készítettek alkotásukról, amelyeket a közösségi médiában megosztottak, beharangozva a bár "megnyitását". Az esetet az alandi orosz konzul jelentette a finn rendőrségnek.

Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték. A 2013-ban elfogadott új törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a "nem hagyományos szexualitás" kiskorúak előtti propagálása.

A törvényt 2013-as életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek, mert az szerintük a homoszexuálisok elleni erőszakcselekmények, a melegek körében pedig az öngyilkosságok elszaporodásához vezetett. A bírálók szerint különösen aggasztó a propaganda homályos definíciója, amely a melegek folyamatos üldözéséhez vezet.

hvg.hu