Ugrás a tartalomra
x
""

És aztán táncoltunk / And Then We Danced

színes, feliratos, svéd-grúz-francia romantikus dráma, 113 perc, 2019

Tbiliszi, Grúzia, napjainkban. Egy testvérpár, Merab (Levan Gelbakhiani) és David a Grúz Nemzeti Balett utánpótlás társulatában táncolnak, több-kevesebb sikerrel. Egy balettdinasztia legifjabb sarjai ők, s ahogy lenni szokott, természetük tűz és víz. David balhés anyjára ütött, míg Merab szorgalmasabb, álmodozóbb, szelídebb apjára. A család a mély szegénység határán él, egyetlen bevételük Merab pincérként összekuporgatott mellékese. Egy napon új táncos érkezik a társulatba Adzsarföldről, Batumiból, Irakli (Bachi Valishvili) egy laza, mosolygós, közvetlen, ponfülbevalós srác - és nem mellesleg annyira jóképű, hogy az útját kereső Merab szinte azonnal vonzódni kezd hozzá. Aztán megérkezik a hír: a fő tánctársulat férfitáncost keres, és a vezetők meghallgatást tartanak. Így Merab és Irakli a kölcsönös vonzalom mellett egymás vetélytársai lesznek. Ez a "feszültség" - hisz végtére is, barátságot kötnek - csak megfűszerezi a történetet. Ám van egy lány is, Mary, aki Merabhoz fűződő érzelmei ellenére is a háttérbe húzódik, amikor látja, nincs sok esélye a fiúnál. Irakli aztán - családi kötelességei miatt - hazatér Batumiba, így a két fiatal bimbózó románca egyelőre nem teljesedhet be. 

Grúzia első nyíltan, explicit módon meleg témájú nagyjátékfilmjének író-rendezője a svéd-grúz származású Levan Akin. Az And Then... előtt egy horrorfilmet rendezett. A tavalyi Cannes-is Filmfesztiválon, a Rendezők Kéthete szekcióban debütált táncos drámát a vetítés után 15 perces álló tapssal, ovációval fogadta a közönség. Azonban Tbilisziben és Batumiban ultrakonzervatív és oroszbarát szélsőséges csoportok megfenyegették a rendezőt, valamint tüntetést szerveztek az Amirani mozi elé, ahol a grúz bemutató zajlott. Rendőrök szerencsére szétoszlatták a csőcseléket. Érvük szerint a film "a keresztény és a grúz hagyományokat ellenzi, ugyanakkor a szodómia bűnét népszerűsíti". 
A két főszereplőnek egyaránt ez volt az első egész estés filmje. Levan profi táncos, Bachi pedig a színészet mellett zenél. Az érzelmekkel teli filetl a gyönyörű zenék teszik teljessé. Ennek is köszönhető, hogy az eddig 40 országban bemutatott And Then We Danced eddig 24 díjat zsebelt be. Svédország indította a Legjobb idegen nyelvű film Oscarjára is, azonban a gálára nem került be a film. Ám többek között Chicagóban elnyerte a Legjobb rendezés; a Cseh Meleg és leszbikus Filmfesztiválon a Legjobb film; Minskben, Új-Mexikóban és Odesszában Gelbakhiani nyert díjat alakításáért. 

 

Fordította: Lánczos Norbert (Lancois) Köszönjük! 

 

 

Ha elakadsz a letöltéssel, itt találsz segítséget: Segítség

Amennyiben szívesen támogatnád munkánkat, azt legegyszerűbben itt teheted meg: Adományozás

 

 

1 Comments