Ugrás a tartalomra
x

Most lett gyanúsítottja egy 1988-as homofób gyilkosságnak

32 évvel ezelőtti rejtélyes gyilkosságot lepleztek le az ausztrál rendőrök

Az ausztrál rendőrség letartóztatott kedden egy férfit Sydney-ben, aki a gyanú szerint 32 éve megölt egy homoszexuális amerikai férfit. Az amerikai fiatalember holttestét 1988. december 10-én egy szikla tövében találták meg a Sydney-öböl északkeleti részének egy melegek körében népszerű környékén. Mint kiderült, nem véletlenül esett le. 

Az új-dél-wales-i rendőrség közleménye szerint a 49 éves gyanúsítottat a nyomozók kedd reggel vették őrizetbe az egykori tetthelytől nem messze, a North Head közeli Manly településen. Melegek elleni gyűlöletből elkövetett gyilkosság gyanúja miatt fogták el, házkutatás után.

Az áldozat, Scott Johnson matematikus 27 éves volt. 
Halálának körülményei annyira rejtélyesek voltak, hogy az ügyben három helyszíni szemlét is tartottak.
Az 1989-es első szemle megállapítása szerint Johnson öngyilkosságot követett el, a második, 2012-ben lefolytatott vizsgálat nyitva hagyta a halál lehetséges okát, és ez vezetett el a 2017-ben lefolytatott harmadik szemléhez.

Az utolsó jelentés megállapítása szerint Johnson "ismeretlen személyek fenyegetése vagy tényleges bántalmazása következtében" zuhant le a szikla tetejéről,
miután homofób, meleggyűlölő indíttatásból megtámadták.

Az ausztrál rendőrség különleges szakértőkből álló nyomozócsoportot bízott meg a körülmények feltárásával, Új-Dél-Wales állam kormánya pedig egymillió ausztrál dollárra emelte a nyomravezetői díjat, amelyet ugyanennyivel kiegészített az áldozat Egyesült Államokban élő testvére.

Egy 2018-as rendőrségi felülvizsgálat megállapítása szerint az 1980-as évek végétől néhány év alatt 27 férfit gyilkoltak meg Sydney-ben homoszexualitása miatt.

www.lokal.hu