Ugrás a tartalomra
x

Gyógyszeres kezeléssel gyógyulhatott ki a HIV-ből egy brazil férfi

Egy tünetmentes HIV-pozitív ember lehet az első olyan beteg, aki anélkül gyógyult meg a betegségből, hogy csontvelő-transzplantációra lett volna szüksége – jelentették be kedden az eredményt potenciális áttörésként értékelő kutatók.

Világszerte több tízmillióan élnek HIV-fertőzöttként, és miközben a betegség már nem feltétlenül végzetes, a pácienseknek halálukig gyógyszeres kezelésre van szükségük.

Az elmúlt években a „berlini” és a „londoni” páciens néven emlegetett két ember azonban meggyógyult a betegségből, miután a daganatos betegségek esetében alkalmazott, magas kockázatú csontvelő-átültetést hajtottak végre rajtuk.

MOST EGY NEMZETKÖZI KUTATÓCSOPORT SZERINT VAN EGY HARMADIK PÁCIENS IS, AKIN NEM JELENTKEZNEK A FERTŐZÉS SZIMPTÓMÁI, MIUTÁN EGY MÁSFÉLE KEZELÉSEN ESETT ÁT.

A 34 éves brazilnál, akit nem neveztek meg, 2012-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést. Többféle hatékony vírusellenes gyógyszert kapott, köztük maravirocot és dolutegravirt, hogy megszabadítsák a vírustól.

A páciens immár 57 hete nem kap HIV-kezelést, és továbbra is negatív a HIV-antitest-tesztje. A Sao Pauló-i Egyetem fertőzőbetegség-szakértője, Ricardo Diaz szerint a páciens gyógyultnak tekinthető. Mint kiemelte: a páciensnek már nincs szüksége vírusellenes kezelésre. „Nem tudjuk kimutatni a vírust, és elveszíti a vírusra adott specifikus választ is: ha nincs antitest, akkor nincs antigénje sem” – fogalmazott a kutató.

Diaz eredményeit a koronavírus-járvány miatt első ízben online megrendezett Nemzetközi AIDS Konferencián hozták nyilvánosságra. Az ENSZ adatai szerint tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg HIV-vel, és jelenleg több mint 40 millió HIV - fertőzött van világszerte.

Diaz szerint kutatócsoportjának kezelési módszere, amelyet még további kutatásokkal kell megerősíteni, etikusabb gyógymód a súlyos betegek számára, mint a csontvelő-átültetés. „Nagyon magas a halálozási arány, egy sor beteg vagy a műtéttől halt meg, vagy nem működött nála a csontvelő-átültetés” – mutatott rá.

Sharon Lewin, a Nemzetközi AIDS Társaság HIV-gyógymóddal kapcsolatos kezdeményezésének társelnöke „nagyon érdekesnek” nevezte Diaz eredményeit, ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre csak a brazil páciens eredményei állnak rendelkezésre. „A brazil páciens antitesttesztje idővel egyre gyengébb lett, ami arra utalt, hogy csökkent az immunválasz” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nagyon szokatlan valakinél, aki nem szed antivirális szereket. „További alapos elemzésre van szükség a felmerült provokatív adatok miatt” – tette hozzá.
 

www.index.hu