Ugrás a tartalomra
x
""

Hallgatnak a Jobbik támogatásáról az LMBTQ-szervezetek

A Jobbik elnöke másfél hete jelentette be, hogy pártja képviselné a homoszexuális embereket is. A hasonló nyilatkozatok eddig nagy közfigyelmet kaptak, azonban a balliberális média nem foglalkozott Jakab Péter mondatával, az LMBTQ-szervezetek pedig jobbára hallgattak. Lapunknak egyedül a Labrisz Leszbikus Egyesület mondott véleményt a témával kapcsolatban, amely közölte: többet szeretnének hallani arról, hogy a Jobbik milyen konkrét támogatást kíván nyújtani az LMBTQ-választópolgároknak.

– A Jobbik minden tisztességes magyar embert szeretne képviselni, hozzáteszem, a homoszexuális embereket is szeretné képviselni – idézi fel a Magyar Nemzet cikke a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének, Jakab Péternek az ATV Egyenes beszéd című műsorában másfél hete tett kijelentését. A kérdés amiatt merült fel, hogy a Jobbik tiszaújvárosi országgyűlési képviselőjelöltje, Bíró László kifejezetten sértő kontextusban beszélt a homoszexuális emberekről.

Jakab Péter pártja történetében először, a baloldali szivárványkoalíció tagjai közül utolsóként fogalmazta meg, hogy 
a Jobbik a homoszexuális közösséget is szeretné képviselni, ám példátlan módon kijelentése teljesen visszhangtalan maradt.

Korábban aberráltnak nevezte a Pride résztvevőit. A cikk megjegyzi, hogy a balliberális média alig adott hírt a bejelentésről, de ami a legfurcsább, hogy maguk az LMBTQ-szervezetek sem reagáltak.

A Budapest Pride Facebook-oldalán szinte minden közéleti személy támogató posztját megosztották, így például Szinetár Dóra színművésznek vagy épp V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi polgármesterének bejegyzései is megjelentek. Jakab Péter kijelentése azonban nem ért megosztást.

Az LMBTQ-szervezetek nagy részének hallgatása azért is furcsa, mert Jakab Péter korábban nem volt ilyen toleráns. A Budapest Pride-ot „buziparádénak", a résztvevőket pedig „aberráltnak" nevezte.

A Magyar Nemzet ezért csaknem tucatnyi meleg-, leszbikus- és LMBTQ-szervezethez intézett kérdéseket arról, hogy örülnek-e és hitelesnek tartják-e Jakab Péter kiállását. Többek között eljuttattuk kérdéseinket a Szimpozion és a Patent Egyesületeknek, a Háttér Társaságnak, a Labrisz Leszbikus Egyesületnek, a Szivárvány Misszió Alapítványnak, a Primus Inter Pares Alapítványnak, valamint a Transvanilla Transznemű Egyesületnek, és megkerestük a Budapest Pride szervezőit is. A Háttér Társaság megkeresésünkre jelezte: eljuttatta megkeresésünket a Magyar LMBT Szövetségnek, amely a politikai érdekérvényesítéssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Sokáig tabu volt 

A Magyar Nemzet megkeresésére egyedül a Labrisz-egyesület válaszolt. Takács Mária ügyvivő kérdéseinkre leszögezte:

– Mivel a korábbi Jobbik értékeivel nem tudtunk azonosulni, hiszen kirekesztően viszonyultak az LMBTQ-emberekhez, ezért szeretnénk többet hallani arról, hogyan nyilvánul meg ez az értékváltás és milyen konkrét támogatást kívánnak nyújtani az LMBTQ-választópolgároknak  – mondta a lapnak Takács Mária.

Az egyesület ügyvivője kifejtette, hogy a vidéki LMBTQ-emberek képviselete fontos, hiszen sokkal kevésbé láthatók, kevésbé vállalják fel magukat munkahelyükön vagy az orvos előtt egy egészségügyi intézményben, fiatalon az osztályközösségükben vagy éppen felnőttként a tanári karban. Hozzátette: ez nyilván mentális egészségüket, szociális kapcsolataikat is befolyásolja.

A magyarországi közéletben sokáig tabu volt, hogy egy parlamenti frakcióval rendelkező párt elnöke a nyilvánosság előtt fejezi ki azon szándékát, hogy nyíltan képviselni szeretne egy szexuális kisebbséget.

Az első hasonló eset a második Gyurcsány-kormány idején történt, ahol Szetey Gábor akkori államtitkár úgynevezett coming outolt egy sajtótájékoztatón. Ezzel az akkori MSZP egyértelmű üzenetet küldött az LMBTQ-közösségnek: képviselünk titeket. Később az ellenzéki baloldali és liberális pártok prominensei egytől egyig megjelentek az évről évre ismétlődő, idén elmaradt Pride-felvonuláson, ahonnan már csak a Jobbik vezetői hiányoznak.

 

origo.hu