a Háttér iskolai kutatása

 

a Háttér iskolai kutatása

LMBTQI fiatalok iskolai tapasztalatairól folytat kutatást a Háttér Társaság 2017 nyarán

Ez az első magyarországi nagymintás kutatás, amely az LMBTQI fiatalok iskolai tapasztalatait tárja fel, és közvetlenül a 13-20 éves, iskolába járó fiatalokat szólítja meg.

Az iskola az LMBTQI emberek jólléte és társadalmi integrációja szempontjából különösen fontos intézmény. A fiatalok idejük jelentős részét az iskolában töltik: nem mindegy, hogy az LMBTQI fiatalok mindezt egy elfogadó, támogató közegben, vagy kirekesztéstől és megaláztatásoktól sújtva teszik.

A Háttér Társaság ezért kiemelt feladatának tekinti, hogy segítse az iskolákat az LMBTQI fiatalok szükségleteit tekintetbe vevő, mindenki számára biztonságot nyújtó iskolai környezet kialakításában.

A szervezet 2010-ben 1991 LMBT embert kérdezett meg iskolai tapasztalatairól; a kutatás eredményeit A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iskolai tapasztalatai Magyarországon című kiadványukban tették közzé.

2015-ben a Romaversitas, a Társaság a Szabadságjogokért és a Tett és Védelem Alapítvány együttműködésével az iskolai zaklatás elleni projektet hajtottak végre. A szervezet munkatársai 331 iskolát kérdeztek meg arról, hogy mit tesznek az iskolai zaklatás megelőzése és kezelése érdekében, útmutatót állítottak össze és képzési programot dolgoztak ki iskolák számára.

A jelenlegi, 13 és 20 éves közötti, középiskolás LMBTQI fiatalokat megcélzó kutatás sikere azon múlik, hogy a kérdőívet minél több LMBTQI fiatal kitöltse. Ha a célcsoportba tartozol, a kérdőívet itt töltheted ki:

https://glsen.qualtrics.com/jfe/form/SV_dgqRLWqpxRorCO9

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata 2001 óta nyújt jogi tanácsadást és képviseletet az iskolai diszkrimináció és erőszak áldozatai számára.

http://www.hatter.hu/hirek/tord-meg-a-csendet-kutatas-lmbtqi-fiatalok-iskolai-tapasztalatairol

 

Read: