Ugrás a tartalomra
x

Kedves Látogató!

 

Egy rövid képes bemutatóban szeretnénk megmutatni, hogy ha technikai problémába ütköztél, azt miként tudod megoldani, hogy meg tudj nézni egy filmet, vagy sorozatot. Ehhez az alábbi programokra lesz szükséged a számítógépedre. Egy Torrent kliens program, egy jól működő média lejátszó, és bizonyos esetekben tömörítő program. 

 

Ha ezek a programok még nincsenek telepítve a számítógépedre, akkor telepítsd fel őket:

VLC média lejátszó program: INNEN

Winrar tömörítő program: INNEN

µTorrent kliens program: INNEN

 

 

1. Letöltés, kicsomagolás

 

A film vagy sorozat letöltése során a letöltés gombra kattintva a tárhely szolgáltató oldalára jutsz, ahol az alábbi oldal fogad majd. 

Ha a Download-ra kattintasz, akkor rögtön megkezdődik a fájl letöltése a számítógépedre. A MEGA tárhely korlátozza a letöltés adat mennyiségét 5 GB-ban. Ha ennél több adat mennyiséget szeretnél letölteni, úgy célszerű egy saját ingyenes MEGA fiókot létrehoznod, és a fiókodból letölteni a kívánt tartalmat, úgy nem érvényesül az 5 GB limit. Utóbbi esetében az Import to M-re kell kattintani. 

 

A letöltést követően keresd meg a letöltött fájlt. Ahogy a bemutató képen is látszik, a fájl neve Szolits.a.neveden.rar, vagyis a letöltött fájl tömörített, és a tömörítés megszüntetéséig nem tudod lejátszani a filmet. A letöltött fájlon dupla kattintásra megnyílik egy ablak. A benne található fájlokat az egér segítségével húzd ki az asztalra, vagy egy általad választott mappába. Fontos, hogy a felirat fájl és a film fájl  neve megegyezzen és azonos helyen/mappában szerepeljen, ebben az esetben automatikusan megtörténik a felirat filmhez rendelése. 

 

 

2. Torrent fájl használata

 

Amennyiben a letöltött fájl egy Torrent fájl, a film/sorozat tényleges letöltése még nem történt meg, ebben az esetben van szükség a Torrent kliens programra.

 

(Bit)Torrent: egy fájlcserélő informatikai protokoll, amelynek lényege az, hogy a felhasználók a különböző adatokat, fájlokat, nem egy központi szerverről töltik le, hanem egymástól. Ehhez torrent fájlokat használ, az adott fájlok a program segítségével ezeken keresztül érhetőek el, egyszerre akár több száz forrásból. A kliensek a fájlokat szeletekben (darabokban) töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. Minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le. A fájlok darabolásából adódik, hogy a megszakadt letöltések könnyen folytathatóak.

 

Letöltés elindítása: Indítsuk el a programot a Windows asztalról vagy a Start menüben található parancsikonnal. Az uTorrent első használatakor előfordulhat, hogy víruskeresőnk átvizsgálja az új szoftvert és futtatásához engedélyt vagy megerősítést kér.
A uTorrenttel való letöltéshez mindenek előtt importálnunk kell a programba a megfelelő torrent fájlt, amelyet korábban letöltöttünk. Ezt megtehetjük a torrent hozzáadása opcióval (Fájl/Torrent hozzáadása), vagy a letöltött torrent fájlra történő dupla kattintással. Utóbbi esetben nem szükséges előtte külön elindítani a programot, mert az magától felismeri és megnyitja a fájlt.
A letöltés megkezdése előtt beállíthatjuk többek között, hogy hová akarjuk lementeni a letöltendő fájlokat, illetve hogy melyik fájlokat akarjuk letölteni.

 

Letöltés lista: Amint a letöltés megkezdődik, a torrent bekerül a letöltési listába, ahol egy mutatót láthatunk – méretet, hátralévő időt, fel/letöltési arányt, és így tovább. A torrent fájlokon jobb egérgomb megnyomásával megjelenő paraméterek teljes mértékben konfigurálhatóak, így szabadon rendezhetjük a letöltéseket, akár prioritásokat és sávszélességet megadva. A letöltéseket minden szempontból pontosan nyomon követhetjük és menedzselhetjük.

 

 

Beállítási lehetőségek: Az uTorrent rengeteg beállítási lehetőséget kínál, amit a Ctrl+P billentyűkombinációval gyorsan elérhetünk. A legfontosabbak ezek közül talán a sávszélességre vonatkozó beállítások, melyekkel megszabhatjuk a le- és feltöltés minimális és maximális sebességét, az egyszerre letölthető fájlok számát és más paramétereket. A beállítási lehetőségeinek hála a program működését a rendelkezésünkre álló erőforrásokhoz, a rendszer kapacitásához, sávszélességhez idomíthatjuk.

 

A szoftver legnagyobb előnye egyszerű kezelhetősége – bár rengeteg haladó szintű felhasználói tudást feltételező lehetőséggel rendelkezik, legfontosabb funkciói bárki által használhatóak, kezelőfelülete egyértelműen kialakított.

 

 

3. Film és felirat lejátszása

 

A film fájlon történő jobb egér nyomására a menüből válaszd ki a Társítás - VLC media player-t. 

 

Bizonyos esetekben egyes filmek több hangsávval is rendelkeznek. Ezzel adva lehetőséget, hogy eredeti nyelven feliratozva, vagy magyar szinkronnal lehessen megnézni a filmet. Ha annak ellenére,hogy a szinkron hang nem magyar, úgy át kell állítani a megfelelő hangsávra, az alábbi módon:

 

hangsáv

 

Az elindított filmen jobb egér gomb nyomása után a legördülő menüből válaszd ki a megfelelőt. 

 

A megfelelő felirat kiválasztása hasonlóként történik:

 

felirat

 

Tableten vagy mobiltelefonon nézéshez a fent említett programok segítségével tudsz filmet nézni.